HAKEN | Kussen 'Olle'

Wat heerlijk... eindelijk lijkt de zomer dan echt te beginnen. En niets is fijner dan lekker buiten te haken in de tuin, luisterend naar het gekwetter van de vogels. Ik kan daar echt van genieten.

Net als mijn nieuwe garen van Durable. Een heerlijke kleurencombinatie in een zachte en fijne kwaliteit garen, deels katoen, deels acryl. Echt fijn om mee aan de slag te gaan.

Mijn eerste project werd deze kussenhoes. Een mooi langwerpig formaat in een bijzonder patroon. En wat het helemaal af maakt zijn de bijzondere gehaakte knoopjes. Zo kan je eenvoudig de hoes wassen en ziet er ook nog eens mooi uit.

Als je ook zin hebt om de Durable CosyFine en het haakpatroon te proberen, kijk dan op Etsy of Ravelry voor Nederlandse patroon bestaande uit 6 pagina's met uitgebreide beschrijving, stap-voor-stap foto's en haakschema.

- - - ENGLISH PATTERN (US/UK terms) - - - -
If you also want to try the Durable CoyFine and the hook pattern, look at Etsy or Ravelry for Dutch pattern consisting of 6 pages with detailed description, step-by-step pictures and hook schedule.


Op Instagram komen al de mooiste kleurencombinaties voorbij. Ben jij hem ook aan het maken? Gebruik dan de volgende hashtags: #kussenolle #handwerkjuffie. Zo kan ik jouw creatie laten zien op mijn blog!



ZWEDEN | Folklore borduren (2)


Weet je nog dat ik in een eerder bericht vertelde dat ik weer aan het borduren was? Deze techniek komt uit Zweden en wordt ook wel yllebroderi genoemd. En dit is wat ik uiteindelijk gemaakt heb van mijn kleurige borduurwerk.

In Scandinavië wordt dit een maschma of marsma genoemd. Een tasje voor je handwerkspulletjes, wat opgerold wordt en eenvoudig dichtgeknoopt. En daardoor makkelijk mee te nemen. Oorspronkelijk gemaakt van restjes stof en garen, overgebleven van de zelfgemaakte kleding of klederdracht.


Nadat ik 3 lapje had geborduurd, knipte ik uit geruit katoen dezelfde vormen na. Ieder deel stikte ik vast met een zigzagsteek op het vilt. Zo zijn meteen de draadjes aan de achterkant mooi weggewerkt. Langs de randen van de vakjes naaide ik - met de hand - een Zweeds lint, wat ik meegenomen heb van mijn vakantie.


Ik plaatste de vormen op de juiste plaats op elkaar en stikte het vast met de naaimachine. Voor de afwerking langs de rand gebruikte ik vrolijk biasband en naaide het met hand vast. Eerst de ene kant, toen de andere kant. Oorspronkelijk wordt hier een stukje katoen uit een oud shirt of iets dergelijks voor gebruikt.

Vervolgens naaide ik een vakje voor mijn schaar en een naalden en speldenlapje op hun plaats.

Van een resterend stukje biasband maakte ik een lang lint met een grote knoop aan het einde. Hieromheen maakte ik van een kwart cirkel een bijpassende versiering van vilt. Wanneer je nu het lint om het tasje wikkelt, kan hij niet meer opengaan. Hij wordt door dit mooie knoopje tegengehouden.


En dit is dan het resultaat! Een ontzettend leuk project om te maken en blij met hoe het geworden is. Alleen maak ik hem de volgende keer in een mooiere stof in plaats van vilt. Helaas had ik dat nu niet voorhanden, maar alsnog... ik ben er blij mee.

KRINGLOOPGELUK | Vintage vondst


Afgelopen weekend maakte mijn hart een sprongetje! Hoe heerlijk is het om over een markt te struinen op zoek naar unieke vondsten. En jawel, daar lagen ze op mij te wachten... 3 dozen behorende bij 'Het Komplete Handwerken'. Ooit heb ik wel eens de boeken voorbij zien komen, echter heb ik ze nooit in mijn bezit gehad. Ik werd hier zo blij van!

Ik maakte de dozen open, aangetrokken door de titel en wat werd ik enthousiast van de inhoud. Ik vergat alles om mij heen en heb alles in de dozen bewonderd. Alsof ik aan het schatgraven was en eindelijk mijn schat gevonden had.

Thuis heb ik alles één voor één bekeken en bewonderd. Wat zou het zijn? Waar kan ik het voor gebruiken? De dozen bevatten een heerlijk inhoud, waaronder een spintol, kantklossen, frivolité spoeltjes (al geleerd toen ik ongeveer 12 jaar oud was :-), quilt- en borduurmallen, bandweef atributen, batik verf met was en knoopjes om te borduren.

En hoe leuk... een granny square mal! Echt vintage, kijk maar eens naar de haaksymbolen. Die zagen er toen heel anders uit dan tegenwoordig :-)

Alleen van 2 objecten ben ik er nog niet uit wat ik er mee kan doen. Een soort haak en een stervormig 'ding' waarvan je de punten kan verschuiven (dichterbij of verder van elkaar af). Misschien weten jullie dat?
** UPDATE **
Inmiddels ben ik er met hulp aan jullie helemaal uit wat er met de 2 figuren hierboven gedaan kan worden. Het linker voorwerp wordt gebruikt bij het guimpe haken, ook wel guimpen genoemd. Het rechter figuur wordt gebruikt om overheen te borduren in laagjes, ook wel pooltechniek genoemd. Allebei leuk om een keer iets mee te gaan proberen! Nogmaals dank voor jullie tips!

Bron: Het Komplete Handwerken
* * * *

Daarnaast vond ik nog wat oude handwerkboekjes met 'retro' haakpatronen. En in één van de boekjes stond een granny square. Dat leek mij een leuk moment om deze eens te gaan proberen. Maar dat pakte nogal anders uit dan verwacht. Lees hier maar...

Genoeg spulletjes weer om eens wat mee uit te proberen! Nu al zin in...

ZWEDEN | Folklore borduren (1)


Het kriebelde al een tijd. Ik wilde heel graag weer eens iets borduren. Zeker na onze geweldige rondreis door Scandinavië vorige zomer. De kleuren en handwerktradities waren zeer inspirerend. Maar op de een of andere manier pakte ik toch telkens de haaknaald weer op... tot een paar weken geleden.


Ter inspiratie en als extra duwtje in de rug, waande ik mij in een stukje Zweden tijdens de workshop bij Blomsterstuga. Er volgde een klein project om er weer in te komen. Deze speldenkussens liet ik al in een eerder bericht zien.

Maar ik wilde meer, een groter project. Zeker nu ik de smaak weer te pakken had. Iets met Yllebroderi; een Zweedse borduurtechniek van wol, vilt en vrolijke kleuren. 


Dit keer niet alleen met borduurwol, maar ook met applicaties van vilt. Op een grote lap dik vilt maakte ik een collage van kleinere figuren. De meesten eerst op de achterkant getekend en uitgeknipt. Ik maakte een collage van de figuurtjes en lijmde deze met een klein beetje textiellijm op hun plaats. Dit was echt de lastigste fase. Alsof je met een blanco papier voor je zit en iets wilt tekenen. Maar wat?


De basis lag er, ik kon met borduren beginnen. Met verschillende steken en kleuren begon mijn project langzaam vorm te krijgen. Hoe meer geborduurd, hoe leuker ik het begon te vinden. Je zag steeds meer resultaat. En wat is het weer leuk om te doen!

Oorspronkelijk wordt dit borduurwerk - ook wel Yllebroderi - verwerkt in Zweedse klederdracht. En niet - zoals ik -op (wol)vilt, maar op een wollen geweven stof Vadmal genoemd. Tegenwoordig zie je het in Scandinavië in kussens verwerkt. 

Maar wat ik er van ga maken, laat ik je in een volgende bericht zien.

HAKEN | 40 dagen, 40 vierkantjes

Op 1 april 2017 ben ik begonnen aan een - voor mij - grote uitdaging.

100 Dagen lang een granny square haken. Iedere dag een vierkantje haken, elke dag een ander patroon. Vooral dat laatste blijkt een hele uitdaging, net als het dagelijks zoeken en schrijven van het patroon. Maar tot nu toe is het iedere dag gelukt jullie en mijzelf te verrassen met een nieuw haakwerkje. Inmiddels is nummer 40 ook afgerond. Nog maar 60 te gaan ;-)!

Op de homepage van mijn blog vind je de link naar de patronen, hoe je de draadjes van de vierkanten eenvoudig kan afhechten. Veel haakplezier!

NAAIEN | Memory Deken Floor


Had ik je deze deken vol herinneringen al laten zien? In de afgelopen jaren maakte ik vele memoryquilts. Een dierbare deken gemaakt van de kinderkleding uit de eerste jaren. In dit geval de kleding van Floor. 

Haar mama gaf mij een grote tas met baby- en peuterkleding. Liet mij weten welke stukken heel dierbaar waren en welke ik zeker moest gebruiken. De overige kleding gebruikte ik om er een geheel van te maken. Deze sorteerde ik en verknipte ze tot lapjes. Na avonden knippen en naaien was dit het resultaat.

Een geschenk wat met de jaren dierbaarder zal worden!

Ben je ook nieuwsgierig geworden naar de andere dekens die ik al eerder maakte?
Kijk dan nog even hier

- - - - -

Inmiddels ben ik al weer aan een nieuwe deken begonnen. Dit keer een echte stoere jongensdeken voor Duuk. De lapjes zijn al geknipt uit zijn oude babykleding. Het naaiwerk kan beginnen!