A Granny A Day | 100 Days Crochet Challenge

Sinds ik haak, heb ik als zoveel inspiratie opgedaan en verschillende vierkantjes gehaakt. Daar moet ik gewoon iets mee gaan doen. En dat ga ik doen. Vanaf 1 april 2017 ga ik iedere dag een patroon van een granny square delen... 100 Dagen lang!

Ik noem het 'A Granny A Day. 100 Days Crochet Challenge'. Haak je aan?

100 dagen 50 dagen lang, 50 verschillende patronen. Het is geen CAL, je hoeft er ook niet een bepaald aantal bollen voor aan te schaffen. Laat je gewoon inspireren. Gebruik een patroon wat je aanspreekt voor je eigen project. Of haak net als ik iedere dag een verschillende omdat het zo leuk is om te doen. Als kussenhoes, deken of gewoon als tussendoortje een granny.

100 dagen bleken er toch wel heel veel. Haken, fotograferen, bloggen... 50 Patronen zijn het uiteindelijk geworden. 
Maar toch... 50 inspirerende patronen om een leuk project mee te haken :-).

Ik haak de grannys in 8 kleuren katoen, haaknaald nr. 3,5. Maar dit kan natuurlijk ook in een ander garen met bijpassende haaknaald gehaakt worden. Eerst nog wat tips:
Draadjes afhechten
Granny square zijn ontzettend leuk om te haken. Maar als je niet goed weet hoe je op een eenvoudige en snelle manier de draadjes kan verwerken, wordt het minder leuk. Hieronder vind je een afbeelding waarin ik laat zien hoe je eenvoudig na iedere kleurenwissel de draadjes afhecht.
Wanneer je begint met een kleur haak je de eerste 3 steken dubbel. Knip de resterende draad af en haak verder.
(1) Klaar met je toer en kleur? Knip de draad met een lengte van ca. 6 cm af. (2,3,4) Rijg de resterende draad met de haaknaald om de steken uit de laatste toer. Trek telkens de draad uit je haakwerk. (5) Draadje bijna op? Trek hem iets aan zodat je resterende draad weer iets langer wordt. (6) Herhaal tot de draad 'op' is en breng je haakwerk weer in vorm. De afhechtdraad is verdwenen en niet meer zichtbaar.

Aan elkaar maken
Er zijn verschillende manieren om granny squares aan elkaar te maken. In de afbeeldingen hieronder laat ik 2 oplossingen zien. Direct aan elkaar haken is het handigst, maar dan ben je niet meer flexibel om een mooie compositie te maken. Bij de 2 manieren hieronder kan dit wel en maak je de vierkantjes later aan elkaar.
(1) Leg je grannys tegenover elkaar (2,3,4) Rijg je draad door de tegenoverliggende steken (5) Alle steken doorregen van 1 zijde? Trek de draad aan beide kanten tegelijk aan (6) Breng je haakwerk in vorm. De vierkantje zitten nu keurig tegen elkaar aan. Wanneer je een kleur gebruikt van de grannys valt de hechtdraad nauwelijks op. Meerdere Grannys op een rij? Hecht de draad dan nog niet af, maar herhaal de handeling.

(1) Leg je grannys op elkaar (2,3) Haak vasten in iedere steek uit de vorige toer. Haak door 2 granny tegelijkertijd. Haak door tot het einde van deze zijde van de granny. (4) Voor het resultaat kan je de twee vierkantjes even openklappen. (5) Je kan de draad nu afhechten of door met de volgende aangrenzende grannys. Herhaal de handelingen vanaf (1). (6) Herhaal tot de horizontale rij grannys af is. Haak nu op dezelfde manier de verticale rijen.
De rij van vasten ligt hier bovenop het haakwerk aan de goede kant. Je kan er ook voor kiezen de vasten rij aan de achterkant te haken. Hierdoor wordt het minder zichtbaar.

Patronen
Hier het overzicht van de granny square patronen. 100 Dagen lang 50 Dagen zal er iedere dag een patroon bijkomen. Iedere granny square zal ik zelf haken. De afmetingen kunnen onderling verschillen. De patronen zal ik zoveel mogelijk uitschrijven. Of voorzien van een link naar het patroon. Haak je aan?

Klik op de afbeelding voor de beschrijving en patroon van de granny square!
Patroon 50
Patroon 49
Patroon 48
Patroon 47
Patroon 46
Patroon 45
Patroon 44
Patroon 43
Patroon 42
Patroon 41
Patroon 40
Patroon 39
Patroon 38
Patroon 37
Patroon 36
Patroon 35
Patroon 34
Patroon 33
Patroon 32
Patroon 31
Patroon 30
Patroon 29
Patroon 28
Patroon 27
Patroon 26
Patroon 25
Patroon 24
Patroon 23
Patroon 22
Patroon 21
Patroon 20
Patroon 19
Patroon 18
Patroon 17
Patroon 16
Patroon 15
Patroon 14
Patroon 13
Patroon 12
Patroon 11
Patroon 10
Patroon 09
Patroon 08
Patroon 07
Patroon 06
Patroon 05
Patroon 04
Patroon 03
Patroon 02
Patroon 01