RECYCLE t-shirts vloerkleed


Oude t-shirts over? Ik gooi ze nooit weg. Jarenlang spaar ik te kleine, kapotte t-shirts en andere kledingstukken van tricot. Alles netjes opgevouwen op kleur. Tot ik voldoende verzameld heb en een mooie kleurencombinatie kan samenstellen. En dan begint het proces. 

Meestal maak ik er eerst knuffeldekens van allemaal gelijke vierkante lapjes. Uitknippen, aan elkaar naaien als een quilt en daarna de lappendeken doorstikken op een lap fleece. Ik hou helemaal niet van fleece, maar voor zijn knuffeldeken - die ook wasbaar moet zijn - is het de meest ideale stof.

Maar naast die mooie rechte lapjes, blijven er toch ook  nog reststukjes over. Van deze restjes heb ik een vloerkleedje geknoopt. Net als vroeger met de Smyrna wol, zo heb ik het nu gedaan met reepje tricot door een stramien met grote gaten. Eerst heel veel reepjes knippen, lekker husselen en daarna willekeurig knopen. Best een grappig resultaat, toch?

SMYRNA KNOPEN
Uit lang vervlogen tijden... de tijd van zelfgekleide asbakken en macramé wandkleden en plantenhangers. De Smyrna geknoopte kussen en vloerkleden. Kan me voorstellen dat je even vergeten bent hoe het ook alweer ging. Niet zo moeilijk. Hieronder een tekening met de uitleg:
Smyrna knopen

En dan hier een van mijn knuffeldekens met een ander vloerkleed van gerecyclede t-shirts en pyjama's. 

Het kleed is van langere repen stof gemaakt. Met wat kleine steken (met de hand) zijn de repen tot een lange reep gemaakt. Dan maar beginnen met vlechten. Als de reepjes te kort worden, naai je er weer een paar aan. Als de vlecht lang genoeg is, leg je hem plat en naai je het met de hand tot een vloerkleed. Tegen de achterkant nog een lap stof op maat naaien voor extra versteviging.