BOLLETJES HAKEN etui

Het weekend is alweer voorbij... maar ben weer lekker bezig geweest. Dit keer wilde ik iets met BOLLETJES HAKEN proberen. Het is uiteindelijk een etui geworden. Die bolletjes en kerst passen mooi bij elkaar! Net kleine kerstballen op een lapje. Misschien de volgende keer ook nog een glitterdraad mee haken?

De etui heb ik opgezet met een ketting lossen en heb daarna met vasten verder gehaakt. Aan het eind van de lossen een 4 extra vasten in één losse gehaakt en terug gehaakt aan de andere kant van deze ketting lossen. Aan het eind weer 4 vasten in één losse gehaakt. Verder vervolgens rond haken met vasten en niet meer meerderen.
Nu twee rijen vasten haken in wit. In de derde rij beginnen de eerste bolletjes. Zorg dat je van te voren al wat gezellige kleuren hebt uitgekozen. Oh ja, tussen de gekleurde bolletjes zitten 9 vasten. Na de rij bolletjes en vasten twee rijen haken in vasten. Daarna weer een rij bolletjes en vasten, maar nu precies in het midden de bolletjes haken van de eerste rij. Zo door haken tot je het hoog genoeg vindt. Als laatste twee rijen vasten haken in een contrasterende kleur. Ritsje erin naaien met naaigaren en klaar!


UITLEG GEKLEURDE BOLLETJES HAKEN
Een bolletje of nop is een groepje van drie tot vijf stokjes die in dezelfde steek zijn gehaakt en aan de bovenkant gesloten. Bolletjes worden omringt door kleinere steken (in dit geval vasten), zodat ze omhoog komen. Bij het haken van contrasterende bolletjes gebruik je een aparte draad om elk bolletje te maken en neem je de hoofddraad achter de nop mee.
Om de nop van vijf steken te maken ( heb ik gedaan, maar het plaatje laat er drie zien), sla je de draad over de naald, haak de eerste steek, sla het laatste deel over zodat er twee lussen op de naald blijven. Haak de tweede, derde, vierde en vijfde op dezelfde manier. Je hebt nu zes lussen op de naald (één wit, vijf in kleur). Sla de draad om de naald en trek deze door de zes lussen om deze vast te zetten en op de nop af te maken.