WORKSHOP | Scandinavisch haken

Hey,

Hier even een berichtje van mij... Stéphanie.

Het is alweer 5 jaar geleden dat ik thuis kwam te zitten zonder werk. Ik had - zoals mijn werkgever het noemde - “ de leukste baan van de wereld”. Ik ontwikkelde kant-en-klare knutselpakketten voor kinderen en volwassenen. Ik bedacht een idee, werkte het uit, maakte voorbeelden en uiteindelijk het complete concept. Van handleiding tot verpakking. 

Knutselen kan heel breed zijn, maar al snel had ik mijn werkgever duidelijk gemaakt dat ik juist de textiele werkvormen meer in het licht wilde zetten. Iets waar mijn passie ligt. Waar ik al van kinds af aan mee bezig ben. Eén van de series lag in de schappen bij HEMA. Een andere bij InterToys. Waanzinnig trots was ik toen ik ze daar zag liggen en klanten ermee naar de kassa gingen. 

Maar zoals dat in deze tijd gaat kwam het einde van het derde contract in zicht. Het werd niet verlengd. Vol ideeën en met alle kennis, zat ik zonder werk thuis. 

Dit is het moment dat ik begon met bloggen. Zo kon ik mijn ideeën delen en mijn kennis van grafische vormgeving up-to-date houden. 

Uit de eerste projecten als ‘Handwerkjuffie’ blijkt al mijn liefde voor folklore. Vooral de geborduurde hartjes uit Tirol blijken een hit. Honderden heb ik er inmiddels gemaakt. Het is de hang naar nostalgie, naar vroeger, naar het traditionele wat aantrekt. In mij. Maar ook lees ik dat vaak terug bij reacties van volgers. Bij jullie.

De afgelopen jaren is het blog enorm gegroeid. Iets wat ik echt nooit had verwacht. Het delen gaf me zoveel energie! De creativiteit stroomde. 

Ik ging haaklessen geven. Maakte projecten in opdracht. Ik schreef een boek. Verscheen in de Knipmode, Flow en AriadneAtHome. Opende een webshop. Stond op creatieve markten.

Het ging sneller dan ik emotioneel en praktisch gezien aankon.  Op momenten heeft het mij ook wel eens overweldigd. Zoveel aandacht. In het licht staan. Soms vond ik het doodeng.

En toen kreeg ik plotseling een nieuwe full-time baan als Marketing Media Specialist. In loondienst. Omdat ik als alleenstaande moeder verlangde naar zekerheid. Stabiliteit. Hierdoor kon ik minder tijd en liefde in ‘Handwerkjuffie’ brengen dan ik wilde.

Ik ging er weer volledig voor. Mijn nieuwe werkgever was ook weer tevreden. Maar diep van binnen werd ik er niet gelukkig van. Ik miste kleur in mijn leven. Ook deze keer kwam het derde contract in zicht en werd weer niet verlengd.

Dit was de vijfde keer. En wachten op een zesde keer wilde ik niet meer. Het bracht geen zekerheid en stabiliteit. Alleen maar onrust.

De afgelopen maanden ben ik bezig geweest met ontdekken wat ik precies wil. Waar ik blij van word. Wat ik wil maken. Wat ik wil delen. Op welk gebied ik wil inspireren. En motiveren. 

Bezig zijn met handwerken waar mijn hoofd, handen en hart blij van worden. Meer diepgang. En vooral niet maken wat anderen allemaal doen. De liefde voor handwerken delen. Handwerken met een tikkie nostalgie!

Handwerken is een ambacht

Naar eeuwenoude technieken telkens opnieuw gebruikt en aangepast aan de tijd. Maar altijd met liefde gemaakt. WereldwijdBijzonder ambachten die niet verloren mogen gaan. Handwerken naar traditionele patronen en technieken.

Nee, ik heb mijn keuze gemaakt. Ik ga volledig voor ‘Handwerkjuffie’.

De 'Revival van de handwerklessen' lijkt geboren! 

Het idee ligt er. Intussen ben ik druk bezig met het opzetten van een nieuwe website. Dat geeft weer zoveel energie! Teksten schrijven, foto’s maken en ideeën uitwerken, patronen schrijven. Mijn eerste online handwerklessen in folkloristische stijl zijn in ontwikkeling. En ik kan je vertellen dat zoiets nog niet eerder in Nederland is gedaan!

En ik ga weer workshops geven. Als voorproefje ;-)
De workshops haken op locatie voor komende winter zijn geïnspireerd door Scandinavië. Eén van mijn favoriete reisbestemmingen. Hiervoor heb ik bijzondere projecten ontworpen. 

Zou het niet fantastisch zijn als wij samen meer liefde in het handwerken brengen? En liefhebbers van Scandinavisch haken bij jou in de winkel kunnen inspireren?

Ik heb 3 waanzinnig leuke projecten voor je ontworpen. 

Projecten die net even anders zijn. Omdat het leuk is om iets nieuws te leren. Het net even anders te doen. Meer uitdaging. Meer verdieping. Iets waar je echt iets aan hebt. De patronen zijn voorlopig alleen beschikbaar voor deelnemers van de workshops. En dit zijn ze dan.... de workshops!

SVENSKA VANTAR is de eerste workshop. Ik leer je Zweedse Wanten haken. Zweden kent lange, koude winters. En zeg nou zelf, wie wil er dan niet van die heerlijke wanten? Meestal zijn ze gebreid, maar deze niet. Je kan ze ook haken. Helemaal in de stijl van het Hoge Noorden.
In de workshop VÄRMEFLASKA OMSLAG gaan we samen aan de slag met een Winterse Warme Kruikhoes. Tunisch haken in combinatie met breien. Je hebt keuze uit verschillende Scandinavische patronen en zit er als hij klaar is lekker warmpjes bij!
En natuurlijk de workshop VINTERULL SHAWL haken. We gaan gezelligheid en knusheid creëren met deze shawl van pure winterwol in 2 kleuren. Een bijzondere shawl met een lichte en donkere kant. Alsof het gebreid is!

Meer informatie over de workshops vind je hier. Doe je mee? De locaties zijn binnenkort bekend.
Je kan je wel al aanmelden als je op de hoogte gehouden wilt worden. Ik verheug me erop om je te zien!