KWASTJES MAKEN | Zweedse wanten

Zweedse wanten.... heb jij ze al klaar liggen? De winter komt er aan. Donkere dagen, grauw, koud en guur. Maar deze wanten zorgen voor een lichtpuntje in de donkere dagen. Een beetje kleur in je leven. Kleur in de winter. En hoeveel kleur ligt helemaal aan jou. Hoe bont wil je het maken?

Dat is het leuke aan deze wanten. Je kan ze neutraal maken. Maar dat is misschien wat somber? Of in vrolijke kleuren om een accent te geven aan je outfit. Je kan er helemaal jouw wanten van maken. Passend bij wie je bent of wie je wilt zijn.

Het lijkt ingewikkeld, maar is het helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Heb je ze een keer gemaakt, en ken je het patroon, dan vliegen de wanten van de haaknaald. Zo kan je verschillende kleurencombinaties voor jezelf maken. Of zorg dat je familie er deze winter warm bij loopt! Het is namelijk heel leuk om te doen.

Afgelopen week maakte ik een nieuw paar. Nog een paar voor mijzelf. Passend bij een nieuwe outfit. En in een ander garen. Wol. Het werd een combinatie van verschillende soorten wol. Merino Soft van Scheepjes voor de boord, een mohair garen voor de rest van de want. Die laatste had ik nog liggen. Ik deed er niet veel mee. Het deed mij aan de truien uit mijn jeugd denken. Hoe pluiziger hoe beter. En vroeger ook nog met die overdreven brede schoudervullingen erin, weet je nog?
Maar toch... dit garen bleek perfect voor de wanten te zijn. Ik haakte het met een te kleine haaknaald, waardoor het luchtige er iets afging en minder pluizig werd. En wat vooral mooi is... het patroon 'haakt' door de haren in elkaar. Je ziet de steken bijna niet meer. Het wordt meer een geheel. En dat is precies wat ik hiermee voor ogen had. En daarnaast... heerlijk zacht en warm.

Het garen voor de boord is niet pluizig, maar haakte heerlijk. Het is zo zacht en glad dat het over de haaknaald glijdt. Heerlijk om mee te haken. Kortom, deze combi bleek een gouden greep!

Ik kan niet wachten tot de winter begint :-)

En wat er verder anders is aan deze wanten? Het koordje en de uiteinden. Geen schattige pompons, maar kwastjes. Veel toegepast in Scandinavisch handwerk. Hierbij een uitleg hoe ik deze maakte:

• Vlecht een stevig koordje van drie kleuren. Aan het uiteinde komen de kwastjes. 
• Knip draden van ca. 10 centimeter in de drie kleuren en verdeel deze over de 4 uiteinden. 
• Rijg met een haaknaald een aantal draden door het uiteinde van de vlecht.
• Vouw de draden dubbel.
• Knip een nieuwe draad af. leg een knoop in de ene kant, borduurnaald aan de andere kant.
• Haal de draad door het uiteinde van de vlecht, wikkel een aantal keer om de draden en hecht af.
• Borstel de kwast met een metalen borstel - ik gebruikte de borstel van mijn hondje Muffin ;-) - en kam de draden tot ze gaan pluizen.
• Knip de kwast af op de gewenste lengte.

Het is zo leuk om te doen. Vooral om de kwastjes te borstelen. Zo mooi om van die pluizige uiteinden te maken en de kleuren in elkaar te zien overlopen. Zo zie je, met een beetje fantasie kan je er helemaal jouw unieke project van maken!

Het patroon van de wanten is per 1 januari 2018 beschikbaar. Wil je het patroon al eerder ontvangen, geef je dan op voor één van de workshops Svenska Vantar haken op een locatie bij jou in de buurt. Het overzicht vind je hier.