DRAADJES over...

Iedereen die veel haakt of breit kent het probleem wel. Of probleem? Vooral als je met veel kleurtjes een project maakt, heb je op een gegeven moment veel draadjes over bij het afhechten. Het ziet er zo vrolijk uit, maar wat kan  je er uiteindelijk mee. Niets! Dus gooi je ze met pijn in het hart toch weg.

Of niet.
Ook met deze kleurrijke kleine draadjes kan je nog hartstikke leuke dingen doen! Na wat speurwerk kwam ik wat nestmateriaal voor de vogels tegen. Leuk om ze door de tuin te zien vliegen met kleurige wollen draadjes in hun bek. En later de draadje verweven in vogelnestjes te zien. Of naai ze tussen laagjes plastic en maak hier een leuke sleutelhanger van. Lekker vrolijk!
Een ander idee is om de draadjes aan elkaar te knopen. Net zolang tot je er een grote bol van hebt gemaakt. Hiervan kan je dan weer een te gekke sjaal breien. Of iets anders moois maken. Maar helaas zijn mijn overgebleven draadjes niet zo lang. Dus toch nog iets anders verzinnen... Ik ga ermee vilten!
Met dank aan mijn creatieve vriendin Petie. Zij heeft voor mij een stuk bubbeltjes plastic meegenomen. Ik bewaar van alles, maar dit had ik helaas niet. En wel zo handig bij het vilten van een lap. 
Het lontwol heb ik in laagjes uitgespreid over het plastic. Horizontaal en verticaal. Hierop heb ik wat van mijn restjes wol gestrooid. Nadat het erop lag heb ik het weer afgedekt met laagjes lontwol. Net als de onderkant. Nu besprenkelen met water en olijfzeep, bubbeltjes plastic terugslaan en zachtjes in cirkels eroverheen wrijven. Hier ga je een tijdje mee door, af en toe nat maken, omdraaien en wrijven. Uiteindelijk spoel je het uit en rol je de lap stevig op in het plastic. Totdat je zoveel mogelijk water eruit haalt. Even drogen en de lap is klaar voor verwerking tot iets moois.
Maar dat waren nog niet alle draadjes. Van de rest ga ik viltballetjes maken. Zo leuk om te doen. Ook met kinderen!
Leg wat uitgeplozen lontwol op een stapeltje. Horizontaal en verticaal. Wikkel het eventueel om een kraal heen. Besprenkel dit weer met wat zeepwater en neem het in de hand. Rol er heel licht een bol van. Niet te strak aanduwen. Daarna laat je het even rusten en leg je opnieuw wat lontwol met de draadjes erop neer. Wikkel dit om je losse bol. Mag je al wat strakker eromheen wikkelen. Zeep je handen wat in en draaien maar. Net als gehaktballen! 
Deze laatste stap kan je nog een paar keer herhalen. Piept er een draadje uit? Bedek hem dan weer met wat lontwol. Als je bal al op een bal gaat lijken, kan je steeds strakker draaien. Net zolang tot hij mooi rond is en al het water eruit! Wat een superleuk en verrassend resultaat krijg je zo!

Met zowel de viltballetjes als met de kleurrijke lap vilt ga ik nog iets moois maken. Als het zover is, laat ik jullie het resultaat zien. Leuk, he? Dus... nooit meer weggooien die vrolijke draadjes!