Breien met T-SHIRTS

Binnen in huis is het 30 graden, buiten nog warmer. Niet echt weer om te breien, maar wel om ontspannen buiten ragballs te knippen en draaien. Zelfgemaakt breigaren van oude, effen t-shirts.
En 's avonds dan lekker buiten breien... als het weer iets afgekoeld is. 
Ragballs, ofwel voddenballen, zijn gemaakt van tricot of t-shirts. In mijn geval dus t-shirts in verschillende kleuren. Tegenwoordig kan je ook het ook kant en klaar kopen, maar dat is toch minder leuk.
Nadat ik een mooie kleurencombinatie bij elkaar had gezocht ben ik begonnen met knippen. Eerst een t-shirt bijna dubbelvouwen en de zoom eraf knippen. Dan in gelijke stroken knippen van 1,5 cm breed. Niet helemaal doorknippen, maar vlak voor de naad stoppen. Tot het armsgat. Het bovenste deel van het t-shirt afknippen. 
Nu kan je de stroken openvouwen en om je arm leggen. Vervolgens ga je de stroken schuin doorknippen. Je hebt nu een heel bos t-shirtband. Rek het band op van de ene kant naar de andere. Het krult nu vanzelf een beetje om. Vervolgens draai je hier een mooie bol van en klaar is je tricotgaren.

Met deze verschillende bollen garen ben ik gaan breien. Ik koos voor bamboe breipennen 12 (Action, 0,89 euro) en heb eerst wat stukjes gebreid om te kijken hoeveel steken ik nodig had voor mijn kussenovertrek. Vervolgens ben ik recht gaan breien, ofwel ribbels. 2 Pennen in een kleur en daarna weer een andere kleur. Op deze manier krijg je een bijzonder streepeffect. 
Het breit wel behoorlijk zwaar. Minder eenvoudig dan gewoon een bolletje katoen. En bovendien wordt het breiwerk zelf ook heel zwaar. Af en toe dus even wegleggen en daarna weer verder. Omdat het breiwerk behoorlijk stevig is, is het ook een leuk idee om op deze manier pannenlappen te breien... of een badmatje!
Nadat deze vierkante lap klaar was, heb ik van tricot (jawel, ook een t-shirt die ik nog niet had verknipt) de achterkant eraan genaaid. Met de naaimachine wilde het niet lukken. Wel 7 naalden gebroken! Dus vervolgens maar met de hand helemaal vastgezet. Maar het resultaat mag er wezen. Een geweldig leuk kussen van gerecycled materiaal!