Tutorial: BLOEM haken


 De etui's van de giveaway zijn op de post gegaan, maar voor degene die wel mee hebben gedaan en niet gewonnen hebben. Niet getreurd. Met een beetje creativiteit kan je hem straks ook zelf maken. Zoals ik beloofd heb, volgt hier een tutorial van de gehaakte bloem. Deze kan je dan op een bestaande of zelfgemaakte etui bevestigen, maar doet het ook leuk om kleding of een kussenhoes te pimpen.

Voor de bloem gebruikte ik 7 kleuren katoen met bijpassende haaknaald. Omdat je maar kleine stukjes nodig hebt is dit ook een leuk project om de restjes op te maken.
TOER 1: Begin in turqouise met een opzetketting van 5 losse. Sluit de ring met een halve vaste (turqouise).
TOER 2: Haak in turqouise 16 vasten om de opzet ring. Sluit met een halve vaste, knip de draad af en begin met een nieuwe kleur (rood).

TOER 3: Haak in rood 1 losse. Haak 16 vasten om de steken uit de vorige toer. Sluit met een halve vaste, knip de draad af en begin met een nieuwe kleur (paars).
TOER 4: Haak in paars 1 losse. Haak 16x 1 vaste om de steken uit de vorige toer, 1 losse. Sluit met een halve vaste, knip de draad af en begin met een nieuwe kleur (roze).
TOER 5: Haak in roze 1 losse. Haak 16x 2 vaste om de steken uit de vorige toer, 1 losse. Sluit met een halve vaste, knip de draad af en begin met een nieuwe kleur (groen).
TOER 6: Haak in groen 1 losse. Haak 2 vaste om de steken uit de vorige toer, *1 losse, 2 vaste om de steken uit de vorige toer. Haak een ketting van 6 losse. Haak 4 vaste in de zojuist gehaakte ketting (sla bij de retour de eerste losse over). Haak 2 vaste om de steken uit de vorige toer en ga verder bij *. Haak door tot je 8 sprieten hebt. Sluit met een halve vaste, knip de draad af en begin met een nieuwe kleur (groen).
TOER 7: Haak in groen 3 losse. *Haak 1 stokje rechts om de hoek van de eerste spriet. Haak 4 stokjes rechts langs de spriet omhoog. Haak 5 stokjes op het uiteinde van de spriet en vervolgens weer 4 stokjes langs de spriet naar beneden.
Haak 1 stokje links om de hoek van de eerste spriet, 1 stokje midden tussen de 2x twee vasten van de vorige toer. Ga verder bij *. Haak door tot je om de 8 sprieten hebt gehaakt. Sluit met een halve vaste, knip de draad af. De bloem is nu klaar.
TOER 8: Haak in geel een ketting van lossen op de bloem. Deze lossen haak je om de stokjes uit toer 7 heen.Trek met de haaknaald de draad door je haakwerk heen naar boven. Dit is je eerste lus. Steek je haaknaald om het stokje heen naar beneden en trek opnieuw de draad naar boven. Dit is je tweede lus.
Ga zo de hele bloem rond en eindig door de draad naar de achterkant van je haakwerk te trekken.
Nog even de draden afwerken en je bloem is klaar voor de leukste toepassingen.
Let op... deze bloem is wel heel verslavend om te maken. De kleurencombinaties zijn eindeloos en daarom heel leuk om te doen. Heel veel plezier met dit haakpatroon!