Nooit meer DRAADJES afhechten

Dat haken leuk is weten we. Vooral met van die heerlijke kleuren. Bijvoorbeeld granny squares of een gehaakte deken in gekleurde strepen. Maar één ding is minder leuk... Door te haken met verschillende kleuren, heb je meestal ook veel draadjes om netjes af te hechten. Pfff!

Hieronder zie je een manier waardoor je dat niet meer hoeft te doen. Veel makkelijker, mooier en het scheelt een hele hoop werk. Hier ben ik bezig met het haken van een deken in gekleurde banen. Maar natuurlijk kan je dit ook bij granny squares toepassen.
Sluit de laatste steek van de rij met je nieuwe kleur. Vervolg de eerste opzetsteken van de volgende rij naar patroon. Haak deze eerste steken met een dubbele draad, tot je uiteinde van de draad 'op' is (in dit geval de rode draad).
Keer je haakwerk om. Leg je afgeknipte draad uit de vorige rij langs je haakwerk (in dit geval wit) en haak deze draad mee. Hoe verder je de rij vervolgt, trek je deze witte draad aan. Je haakwerk krult nu iets op. Haak op deze manier door tot je de draad niet meer kunt over haken. Trek nu je haakwerk weer in model. Je zult zien dat de draad uit de vorige rij verdwenen is in je haakwerk. Zo krijg je een mooie rand zonder draden wat het haken met verschillende kleuren nog plezieriger maakt!

Als je granny squares haakt, keer je natuurlijk niet je haakwerk. Wel leg je je draad als beschreven langs je haakwerk, zodat je ook deze niet meer hoeft af te hechten.