KLEUREN van de nazomer

 De rode druiven in de tuin zijn geplukt en verwerkt tot boerenjongens. Nog een maandje wachten en dan genieten terwijl de herfststormen voorbij razen. 
De laatste bramen in de tuin hangen nog aan de struik. Kilo's heb ik er dit jaar afgehaald. Verwerkt tot jam, taarten, in de yoghurt en de diepvries gevuld. Heerlijk al dat lekkers in prachtige kleuren van rood, paars tot diepzwart. Een felle zonnestraal door de bladeren. Nog even genieten. Straks vallen de bladeren en is de tuin weer kaal.
Geïnspireerd door deze tinten en mijn herfstjas die niet langer aan de kapstok kan blijven hangen, besloot ik een bijpassende shawl te maken. Ik zocht wat kleuren bij elkaar uit mijn voorraad en maakte van granny squares deze das. Niet te uitbundig, maar ook zeker niet saai. 
Ik haakte 18 vierkantjes met een wat grotere haaknaald en haakte deze direct aan elkaar. 
Hier is het patroon:

1e Toer: Maak een opzetlus van 5 losse. Sluit met een halve vaste (5).

2e Toer: Haak 3 losse (deze tellen als je 1e stokje).Vervolgens 11 stokjes om opzetlus. Wissel van kleur en sluit met hv (12).

3e Toer: Haak 3 losse (deze tellen als je 1e stokje).Vervolgens 1 stokje in eerste opening. 1 losse, 2 stokjes in 1 opening van de vorige toer, 1 losse, etc. Wissel van kleur en sluit met hv (36).

4e Toer: Haak 3 losse (deze tellen als je 1e stokje).Vervolgens 2 stokjes in eerste opening. 1 losse, 3 stokjes in 1 opening van de vorige toer, 1 losse, etc. Wissel van kleur en sluit met hv (48).

5e Toer: Haak 2 losse (deze tellen als je 1e halve stokje).Vervolgens 2 halve stokjes in eerste opening. 1 losse, 3 halve stokjes, 1 losse en dan de eerste hoek. Hoek: 1 half stokje, 1 stokje, 1 dubbelstokje, 2 losse, 1 dubbel stokje, 1 stokje, 1 half stokje... allen in 1 opening. Haak vervolgens verder met de 2e zijnaad: 1 losse, 3 halve stokjes, 1 losse, 3 halve stokjes, 1 losse, volgende hoek. Ga door tot het vierkant klaar is en sluit met een halve vaste.
Haak het volgende vierkantje direct aan de vorige in de laatste toer.Vervolgens kwam er een rand omheen. Eerst een rij stokjes in iedere opening ter versteviging, vervolgens een rij van stokje en losse in het bruin, daarna weer 2 stokjes in elke opening in grijs. Tot slot nog vrolijke franjes er aan maken.
Ik ben er helemaal klaar voor. Laat de herfststormen maar komen (... maar ook niet erg als hij nog aan de kapstok moet blijven hangen)!