BERBER vloerkleden

september 05, 2013

Onlangs kwam ik op verschillende plaatsen iets bijzonders tegen... Vloerkleden gemaakt van oude kleding en andere lappen. Zo kleurrijk en met zo'n bijzonder verhaal... dat wil ik graag met jullie delen.


De traditionele kleurrijke kleden - Boucherouite of Boucherwi tapijten genoemd - worden gemaakt door  Berbervrouwen in de Marokkaanse woestijn. Gebruikmakend van een authentieke ambacht, overgedragen van generatie op generatie, transformeren deze vrouwen oude, geliefde kleding tot een uniek kunstwerk. In plaats van vaststaande patronen en designs, is vooral de intuitie van de maaksters leidend. Vanuit hun gevoel worden nieuwe vormen en combinaties gemaakt en hun creativiteit optimaal benut! 


In groepjes van 4 of 5 vrouwen werken de dames aan een karpet. Waarbij de rollen worden verdeeld over knippen, sorteren en knopen. De tapijten worden gemaakt van repen en stroken textiel, zoals wol, katoen, lycra en jeans. Maar ook bedlinnen of theedoeken kunnen er in worden verwerkt. Hier zie je een filmpje over de gebruikte techniek. In zo'n 8 weken is het kleed dan klaar om te pronken in onze woonkamer. Oorspronkelijk worden deze tapijten gebruikt als decoratie, maar ook als functioneel object in huis, bijvoorbeeld als slaapmat.


Bijzonder, toch, deze vloerkleden? Niet alleen voor de niet meer gedragen kleding uit je eigen kledingkast, maar bijvoorbeeld ook gemaakt van kleding van een overleden dierbare waar je moeilijk afstand van kan nemen. En wat helemaal mooi is... als je er een laat maken, word je niet alleen zelf een gelukkig mens van dit unieke kunstwerkje, maar steun je ook deze maaksters met een bijdrage in hun levensonderhoud. Kijk hier voor meer info.


En hier een fotocollage uit de oude doos... 4 jaar geleden zijn we met z'n drieën door Marokko getrokken en hebben we bij de Berbers in de Sahara gelogeerd. Een onvergetelijke ervaring...

Fotografie: Pam Kat. Styling: Sander van Eyck.

You Might Also Like

14 reacties

 1. dankjewel voor de info, ik vond marokkaane kleden altijd al erg mooi maar dit is nog mooier !!
  ik ga verder lezen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi initiatief, bedankt voor het delen!
  Kortgeleden bij het textielmuseum Tilburg geweest, dus weet wat er komt kijken bij het handmatig weven van kleden.
  Ga nog even verder doorklikken voor meer info.
  groet
  Letty/Elle-Bee

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ontzettend mooi, die vloerkleden! Ik zou graag meer willen weten over de techniek waaemee ze gemaakt zijn. Waar zou ik dat kunnen leren?
  Bedankt
  Lisette Mensink

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Via deze link zie je een filmpje hoe een tapijt als deze geknoopt wordt! Hier is echter een wollen draad gebruikt in plaats van de reepjes textiel, maar de techniek is hetzelfde: http://nl.wikipedia.org/wiki/Tapijtknopen

   Als je je kleed afhebt, laat je hem dan nog eens zien ;-))?
   Groetjes, Stéphanie (Handwerkjuffie.nl)

   Verwijderen
 4. Prachtig die kleurrijke kleden. Zo ga je gelijk anders naar zo een kleed kijken als je beseft wat een tijd en werk er in zit.

  Groetjes, Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een super kleed. Morgen zal ik eens naar de linkjes en filmpjes .
  Bedankt voor het delen.
  Liefs, Melanie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooie kleden en wat goed om zo te recyclen. Heel inspirerend.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 7. HayHay!
  Deze kleden zijn echt super mooi!
  Wat een mooi project!
  Liefs Danielle (DivaDaan)
  divadaan.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hartstikke mooie vloerkleden. Ze vrolijken een kamer ontzettend op. Gelukkig zijn er alsmaar meer experts te vinden (ook in NL) waar je je Berberse tapijt kunt laten reingigen.

  BeantwoordenVerwijderen

CURRENTLY ON INSTAGRAM

DISCLAIMER

Copyright © 2012-2017 Stéphanie Haytink | All Original Content. All Rights Reserved. No part of this publication may be sold or used for resale, reproduced and/or made public through social media, printing, photocopying, microfilm or any other means without prior written permission of Stéphanie Haytink, Handwerkjuffie