BERBER vloerkleden

Onlangs kwam ik op verschillende plaatsen iets bijzonders tegen... Vloerkleden gemaakt van oude kleding en andere lappen. Zo kleurrijk en met zo'n bijzonder verhaal... dat wil ik graag met jullie delen.


De traditionele kleurrijke kleden - Boucherouite of Boucherwi tapijten genoemd - worden gemaakt door  Berbervrouwen in de Marokkaanse woestijn. Gebruikmakend van een authentieke ambacht, overgedragen van generatie op generatie, transformeren deze vrouwen oude, geliefde kleding tot een uniek kunstwerk. In plaats van vaststaande patronen en designs, is vooral de intuitie van de maaksters leidend. Vanuit hun gevoel worden nieuwe vormen en combinaties gemaakt en hun creativiteit optimaal benut! 


In groepjes van 4 of 5 vrouwen werken de dames aan een karpet. Waarbij de rollen worden verdeeld over knippen, sorteren en knopen. De tapijten worden gemaakt van repen en stroken textiel, zoals wol, katoen, lycra en jeans. Maar ook bedlinnen of theedoeken kunnen er in worden verwerkt. Hier zie je een filmpje over de gebruikte techniek. In zo'n 8 weken is het kleed dan klaar om te pronken in onze woonkamer. Oorspronkelijk worden deze tapijten gebruikt als decoratie, maar ook als functioneel object in huis, bijvoorbeeld als slaapmat.


Bijzonder, toch, deze vloerkleden? Niet alleen voor de niet meer gedragen kleding uit je eigen kledingkast, maar bijvoorbeeld ook gemaakt van kleding van een overleden dierbare waar je moeilijk afstand van kan nemen. En wat helemaal mooi is... als je er een laat maken, word je niet alleen zelf een gelukkig mens van dit unieke kunstwerkje, maar steun je ook deze maaksters met een bijdrage in hun levensonderhoud. Kijk hier voor meer info.


En hier een fotocollage uit de oude doos... 4 jaar geleden zijn we met z'n drieën door Marokko getrokken en hebben we bij de Berbers in de Sahara gelogeerd. Een onvergetelijke ervaring...

Fotografie: Pam Kat. Styling: Sander van Eyck.