Tutorial: PATCHWORK ster


Het lijkt ontzettend ingewikkeld, maar echt... dit kan iedereen. Een leuk werkje wat al in een paar uur klaar kan zijn. Op tijd af voor de kerst. Echt!

Wat je nodig hebt zijn verschillende stoffen die bij elkaar passen. Je hebt maar kleine lapjes nodig, dus ook leuk om van restjes stof te maken. Verder een lap stof van zo'n 30 x 30 cm voor de basis, biasband, een naaimachine, schaar en spelden.


Gebruik een stevige witte stof als basis. Teken hierop 4 lijnen die elkaar in het midden kruizen (zie foto). Teken vanuit het middelpunt ook een cirkel. Maakt niet zoveel uit hoe groot, maar dan kan je goed zien of je de lapjes symmetrisch plaatst. Knip voor de eerste cirkel 4 rondjes van 10 cm doorsnee (voor de 2e, 3e en 4e laag heb je 8 rondjes nodig). Strijk de cirkels, vouw ze dubbel en sla de punten naar het midden. Nog even de strijkbout erover en klaar om te verwerken.


Leg voor de eerste laag de 4 gevouwen cirkels tegen het middelpunt. Stik de rand vast met de naaimachine. Voor de tweede laag heb je 8 gevouwen cirkels nodig. De vouwnaad leg je op de getekende lijn. Leg de 8 cirkels dakpansgewijs in een cirkel. In het midden ontstaat een kleine ster.


Stik ook de rand van de tweede laag vast. Werk op dezelfde manier ook aan de 3e en 4e laag.


Voor de 5e en buitenste laag gebruik je vierkante lapjes, ca. 15 x 15 cm. Deze strijk en vouw je op dezelfde manier als de cirkels. Ook het plaatsen van deze driehoeken gaat op dezelfde manier. Stik de randen vast en stik een lijn naar het middelpunt in iedere driehoek. Deze valt in de vouwlijn en is onzichtbaar. Teken vanuit het middelpunt een grote cirkel. Zo groot mogelijk. Stik nogmaals over deze getekende lijn en knip de patchwork cirkel uit.Knip uit een lap stof een even grote cirkel voor de achterkant. Stik aan de voorkant van de patchwork cirkel een biasband langs de rand. Vouw deze om, leg de stof van de achterzijde er tegen aan en zet de biasband rand ook vast aan de achterzijde. Je kerst onderzetter is klaar!
Ook leuk om hem groter te maken voor bijvoorbeeld placemats bij het kerstontbijt. 
Of juist een maatje kleiner als onderzetter voor de kerstborrel.

Het originele idee heb ik hier vandaan (in Engels).