Warme WINTER omslagdoek... klaar!


Voor de kerst zou ik hem af hebben. En dat was ook gelukt als de wolwinkel niet voor de kerstdagen gesloten zou zijn geweest. Voor de franje kwam ik net een bolletje te kort, dus toch nog gewacht tot na de feestdagen om hem af te maken... mijn warme winter omslagdoek waar ik hier al eerder over schreef!


Het patroon van de omslagdoek is eenvoudig:

Je haakt de omslagdoek in een driehoek. Je begint bij de hals, haakt heen en weer en maakt de driehoek telkens een rij groter. Net zo groot als je zelf mooi vindt. Ik gebruikte voor mijn omslagdoek 6 kleuren, 12 bollen Phildar Partner 6 en haaknaald 6.


Toer oneven - In elke boog uit de voorgaande toer 5 stokjes. In het midden in één boog 5 stokjes, 1 losse, 5 stokjes.
Toer even - Om de opening tussen de 2 blokjes van stokjes uit de voorgaande toer 1 stokje, 3 losse, 1 stokje. Ook in het midden.

Toer1 : Je begint met een ketting van 10 losse. Sluit de ring met een hv.
Toer 2: Haak om de ring 6 st* , 1 l, 6 st*. * De buitenste blokjes bestaan uit 6 st, de overige blokjes bestaan ui 5 st. Hecht de draad af.
Toer 3: Haak met een nieuwe kleur tussen het 1e en 2e st 1st, 3l, 1 st. Haak om de l uit de vorige toer (midden shawl) 1 st, 3 l, 1 st. Haak tussen het 11e en 12e st 1st, 3l, 1 st. Hecht de draad af.
Toer 4: Haak met een nieuwe kleur 6 st om de lus uit de vorige toer, om de volgende toer 5 st, 1 l, 5st (=midden), om de laatste lus 6 st.
Toer 5: Haak met een nieuwe kleur tussen het 1e en 2e st 1st, 3l, 1 st. Haak tussen de blokjes uit vorige toer 1 st, 3 l, 1 st. Haak bij het laatste blokje tussen het 5e en 6e st 1st, 3l, 1 st. Hecht de draad af.
En zo verder tot je de omslagdoek groot genoeg vindt.

Mijn omslagdoek kwam mooier uit wanneer het eerste en laatste blokje van 6 stokjes om de toer van blokjes vervangen wordt door 6st en 5st om de lus uit de vorige toer. In dit geval zou toer 6 beginnen met 6 st én 5 st, dan verder met 5 st en om de laatste lus weer 5 st en eindigen met 6 st om de laatste lus. Toer 8 begin je weer met 6st, toer 10 met 6st en 5 st om één lus.


Als de omslagdoek tot zover klaar is, haak je rondom - langs de 3 zijden een rand van vasten.

De franje is een ander verhaal. Het zijn eigenlijk kleine bloempjes op lange stelen. Ik heb hier het patroon voor de franje even apart genomen. Deze is gehaakt met haaknaald 4 voor een wat compacter effect. Ook leuk aan andere projecten.  

Patroon voor de franje:


Stap 1 - Begin aan één punt van de omslagdoek en werk naar het midden. Begin met een nieuwe draad en 
Stap 2 - Haak een ketting van 11 losse vanaf de punt. 
Stap 3 - Sla 1 losse over en haak in de 2e lus vanaf de naald 1 stokje, 3 losse en zet vast met een halve vast in de 2e lus van de naald (dezelfde als waar je het stokje in begon te haken.
Stap 4 - Haak 3 losse, 1 stokje, 3 losse en zet vast met een halve vast in dezelfde lus als waar je het vorige blad ook haakte.
Stap 5 - herhaal stap 4.
Stap 6 - haak 10 losse en zet de ketting van losse vast op de omslagdoek in de eerstvolgende lus met een vaste. 
Stap 7 - haak 3 vasten. Ga verder met stap 2.


Zo... toch een project afgerond nog dit jaar. En hebben jullie onze nieuwe fotomodel ook al ontdekt? Op kerstavond hebben wij hem uit het asiel gehaald en hondje Muffin verwelkomd bij ons thuis. Ons kerstcadeau. Dochterlief had het al anderhalf jaar over niets anders. Echt elke dag. Ze kende alle honden uit de Nederlandse asiels en van andere websites waar ze ook wel worden aangeboden. Maar Muffin is de bofkont geworden! 


Iedereen blij, ook ik en niet te vergeten Muffin zelf. Want hij lijkt al prima te wennen en het naar zijn zin te hebben bij ons en samen met Trix en Juul. Daarom een uniek familiekiekje bij de kerstboom. Dochterlief met Muffin, zoonlief met kater Juul en kater Trix vond het allemaal wel prima en lag op de bank te slapen. Zo'n snoezig kerstcadeau.... onze dagen konden niet meer stuk!
Ik maakte al eerder een omslagdoek: De SOUTH BAY SHAWLETTE.