Granny square SOMALIA


 Ik weet niet of dit patroon echt zo heet, maar deze 8-zijdige Afrikaanse bloem granny is gebruikt voor een haakproject voor Somalie. Ik vond er een afbeelding en patroon van en die vond ik zo leuk, die wilde ik wel eens een keer proberen te maken. Ziet er ingewikkeld uit, maar is het niet. Helemaal niet met de stap-voor-stap foto's die je hieronder vindt. 

De vierkantjes zijn redelijk groot, ca. 14 x 14 cm. Gehaakt met de Phildar impact 3,5 en haaknaald 5. Het begin is gemaakt nog een heleboel granny's te gaan tot ook deze deken klaar is!

PATROON

Toer 1:  begin met een “magic loop“. Haak daarop 7 vasten en sluit de ring met 1 halve vaste (= 8 steken) 
Toer 2: 3 lossen + 1 stokje, 1 losse; in elke vaste van de eerste toer 2 stokjes en 1 losse. Sluit de toer met een halve vaste in de 3. losse van het begin. 
Toer 3: een nieuwe kleur tussen twee stokjes-paren vastmaken; 3 lossen + 1 stokje + 2 lossen + 2 stokjes + 1 losse op de zelfde plek. In elke tussenruimte tussen twee stokjes-paren:  2 stokjes + 2 lossen + 2  stokjes + 1 losse. Sluit de toer met 1 halve vaste in de 3. losse van het begin. 

Toer 4: ter overbrugging naar de tussenruimte tussen de volgende 2 stokjes-paren 1 losse + 1 halve vaste in de tussenruimte.3 lossen + 6 stokjes in de tussenruimte, 1 losse. In elke tussenruimte tussen 2 stokjes-paren: 7 stokjes en 1 losse. Sluit de toer met 1 halve vaste in de 3. losse van het begin. 
Toer 5: begin met een nieuwe kleur in het midden van een bloemblaadje, 1 losse. In elke steek van elk bloemblaadje 1 vaste. In de inkeping tussen twee bloemblaadjes een vaste dieper insteken: in het stokje van toer 2, waarbij je de draad langer trekt. Sluit de toer met 1 halve vaste in de 1. losse van het begin. 

Toer 6:  in de inkeping tussen twee bloemblaadjes de draad aanzetten, 2 lossen haken.In de middelste 5 steken van het bloemblaadje 1 half stokje, 3 vasten, 1 half stokje.  *In de volgende inkeping de hoek haken: 2 dubbele stokjes + 2 lossen + 2 dubbele stokjes. Dan in het volgende bloemblaadje weer 1 half stokje, 3 vasten, 1 half stokje.  In de volgende inkeping 1 half stokje, op het volgende bloemblaadje weer 1 half stokje, 3 vasten, 1 half stokje* Herhaal van * tot *.  Sluit de toer met 1 halve vaste in de 2. losse van het begin. 
Toer 7:  2 lossen haken.  In elke steek 1 half stokje, in de hoeken 2 halve stokjes + 2 lossen + 2 halve stokjes.  Sluit de toer met 1 halve vaste in de 2. losse van het begin. De draadeinden wegwerken (geen “knoopje en afknippen” a.u.b.) 

Eventueel direct aan elkaar haken om de 3 halve stokjes.