POMPDOEK breien

januari 09, 2013

Wat een regenachtige dag. Echt weer om de breipennen te pakken en aan de slag te gaan met een lekker breiwerkje. Dit keer laat ik oude tijden herleven met als inspiratiebron... de oerhollandse POMPDOEK.
Het breiwerk heb ik met 2 kleuren katoen opgezet en wordt geheel met dubbele draad gebreid. Bij de boord (in recht) brei je de draden samen. Bij het blokjespatroon (recht en averecht) kies ik voor één kleur en brei ik de andere mee aan de achterzijde. Dus de tweede draad is geheel ingebreid. Hierdoor zie je door het breiwerk de andere kleur eronder, wat ook bij een geweven pompdoek het geval is.
Wat ik ervan ga maken, blijft nog even een verrassing. Zodra ik het af heb, laat ik het jullie zien!

Nu wordt de pompdoek gebruikt als afdroogdoek in de keuken. Vroeger werd de doek om het handvat van de pomp gewikkeld om geen blaren te krijgen met het pompen. Bij dat pompen liep altijd wel wat water vrij en deze pompdoek absorbeerde dat. Vandaar de naam pompdoek.You Might Also Like

3 reacties

 1. Hallo Bernadette,
  Ben fan van al je projektjes, wat leuk allemaal!
  Ik ga volgende week het mandje breien. Wij hebben een creacafe in een kaasboerderij en daar wil ik het wat opleuken met dit soort items. Dus het komt zo goed van pas!! Kun jij mij zeggen welke kleur je hebt gebruikt voor de grijs/blauwe ruit?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Anja, ik had je berichtje gezien, maar moest even opzoeken welke kleuren ik had gebruikt. Ik heb het mandje gebreid met Phildar Phil Coton. Voor de blauwe kleur heb ik marine 56 gebruikt, voor de grijze kleur mercure 8. Er zitten wel zo'n 6 bolletjes in het mandje. Veel succes ermee!
  Groetjes, Stéphanie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Excuus hoor dat ik zo ongeduldig was :) en super dat je de kleurtjes hebt opgezocht (dat je dat nog weet, ik ben zelf niet zo georganiseerd nl:() Ik zal een foto sturen als het mandje klaar is. Heel erg bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen

CURRENTLY ON INSTAGRAM

DISCLAIMER

Copyright © 2012-2017 Stéphanie Haytink | All Original Content. All Rights Reserved. No part of this publication may be sold or used for resale, reproduced and/or made public through social media, printing, photocopying, microfilm or any other means without prior written permission of Stéphanie Haytink, Handwerkjuffie