STAPHORST stipwerk

Ontwerp: Handwerkjuffie

Volkskunst uit eigen land. Om precies te zijn... STAPHORST. Dit dorp staat vooral bekend om haar klederdracht met bijpassend stikwerk. Het STIPWERK wordt toegepast op de kraplap en mutsje. De kleurige motieven worden aangebracht met behulp van stempels van spijkers en olieverf.


Een kraplap is gemaakt van zwart satijn en wordt gedragen bij de zogenaamde opknapdracht, de zondagse kleding. De stipwerkmuts werd door meisjes en vrouwen gedragen. Voor 1950 vooral binnenshuis en in het werk, daarna ook buitenshuis als opknapdracht. De kleurrijke klederdracht is voor meisjes en vrouwen. De blauw met zwarte kleding wordt gedragen door vrouwen in de rouw.
Met de stippels als inspiratie ben ik aan het ontwerpen gegaan. Eerst wat patronen ontworpen. Er zijn kleinere en grote patronen, meestal rond en soms in een ruitvorm. Een enkele keer worden bloemen toegepast. Altijd in primaire kleuren, groen en wit... op een zwarte achtergrond.
Daarna toegepast op voorwerpen die in de hedendaagse tijd niet mogen ontbreken. Zou zou het stipwerk het ook leuk doen op een tas of hoesje voor de iPad of mobiele telefoon. De eerste schetsen zijn klaar, nu nog in het echt uitvoeren. Ik heb weer wat te doen.... ;-)


Ontwerp: Handwerkjuffie