ZWEDEN | Folklore borduren (1)

mei 12, 2017


Het kriebelde al een tijd. Ik wilde heel graag weer eens iets borduren. Zeker na onze geweldige rondreis door Scandinavië vorige zomer. De kleuren en handwerktradities waren zeer inspirerend. Maar op de een of andere manier pakte ik toch telkens de haaknaald weer op... tot een paar weken geleden.


Ter inspiratie en als extra duwtje in de rug, waande ik mij in een stukje Zweden tijdens de workshop bij Blomsterstuga. Er volgde een klein project om er weer in te komen. Deze speldenkussens liet ik al in een eerder bericht zien.

Maar ik wilde meer, een groter project. Zeker nu ik de smaak weer te pakken had. Iets met Yllebroderi; een Zweedse borduurtechniek van wol, vilt en vrolijke kleuren. 


Dit keer niet alleen met borduurwol, maar ook met applicaties van vilt. Op een grote lap dik vilt maakte ik een collage van kleinere figuren. De meesten eerst op de achterkant getekend en uitgeknipt. Ik maakte een collage van de figuurtjes en lijmde deze met een klein beetje textiellijm op hun plaats. Dit was echt de lastigste fase. Alsof je met een blanco papier voor je zit en iets wilt tekenen. Maar wat?


De basis lag er, ik kon met borduren beginnen. Met verschillende steken en kleuren begon mijn project langzaam vorm te krijgen. Hoe meer geborduurd, hoe leuker ik het begon te vinden. Je zag steeds meer resultaat. En wat is het weer leuk om te doen!

Oorspronkelijk wordt dit borduurwerk - ook wel Yllebroderi - verwerkt in Zweedse klederdracht. En niet - zoals ik -op (wol)vilt, maar op een wollen geweven stof Vadmal genoemd. Tegenwoordig zie je het in Scandinavië in kussens verwerkt. 

Maar wat ik er van ga maken, laat ik je in een volgende bericht zien.

You Might Also Like

14 reacties

 1. echt zo mooi! ik zou dit ook nog graag eens leren! ben ook heel benieuwd naar je volgende post! fijn weekend en groetjes esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik laat je snel zien wat het geworden is! En gewoon proberen... het is niet moeilijk...

   Verwijderen
 2. Erg mooi! En je borduurt zo mooi regelmatig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is het prachtig geworden, schitterende foto's!!!
  Als ik dat zo zie moet ik geloof ik ook nog maar eens naar Blomsterstuga!!!
  Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan het je zeker aanraden. Het is een eindje rijden, maar de moeite waard!

   Verwijderen
 4. Werkelijk geweldig! Wat ben je veelzijdig en dan in alles zo goed :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou.. daar word ik een beetje verlegen van, maar alles wat handwerken betreft vind ik leuk . Ook om nieuwe dingen te proberen, of oude technieken weer op te pakken :-)

   Verwijderen
 5. Oh wat vind ik dit toch een vreselijk leuke stijl.
  Ga ik zeker een keer wat mee doen.

  BeantwoordenVerwijderen

CURRENTLY ON INSTAGRAM

DISCLAIMER

Copyright © 2012-2017 Stéphanie Haytink | All Original Content. All Rights Reserved. No part of this publication may be sold or used for resale, reproduced and/or made public through social media, printing, photocopying, microfilm or any other means without prior written permission of Stéphanie Haytink, Handwerkjuffie