ZWEDEN | Folklore borduren (2)

mei 17, 2017


Weet je nog dat ik in een eerder bericht vertelde dat ik weer aan het borduren was? Deze techniek komt uit Zweden en wordt ook wel yllebroderi genoemd. En dit is wat ik uiteindelijk gemaakt heb van mijn kleurige borduurwerk.

In Scandinavië wordt dit een maschma of marsma genoemd. Een tasje voor je handwerkspulletjes, wat opgerold wordt en eenvoudig dichtgeknoopt. En daardoor makkelijk mee te nemen. Oorspronkelijk gemaakt van restjes stof en garen, overgebleven van de zelfgemaakte kleding of klederdracht.


Nadat ik 3 lapje had geborduurd, knipte ik uit geruit katoen dezelfde vormen na. Ieder deel stikte ik vast met een zigzagsteek op het vilt. Zo zijn meteen de draadjes aan de achterkant mooi weggewerkt. Langs de randen van de vakjes naaide ik - met de hand - een Zweeds lint, wat ik meegenomen heb van mijn vakantie.


Ik plaatste de vormen op de juiste plaats op elkaar en stikte het vast met de naaimachine. Voor de afwerking langs de rand gebruikte ik vrolijk biasband en naaide het met hand vast. Eerst de ene kant, toen de andere kant. Oorspronkelijk wordt hier een stukje katoen uit een oud shirt of iets dergelijks voor gebruikt.

Vervolgens naaide ik een vakje voor mijn schaar en een naalden en speldenlapje op hun plaats.

Van een resterend stukje biasband maakte ik een lang lint met een grote knoop aan het einde. Hieromheen maakte ik van een kwart cirkel een bijpassende versiering van vilt. Wanneer je nu het lint om het tasje wikkelt, kan hij niet meer opengaan. Hij wordt door dit mooie knoopje tegengehouden.


En dit is dan het resultaat! Een ontzettend leuk project om te maken en blij met hoe het geworden is. Alleen maak ik hem de volgende keer in een mooiere stof in plaats van vilt. Helaas had ik dat nu niet voorhanden, maar alsnog... ik ben er blij mee.

You Might Also Like

15 reacties

 1. Prachtig zeg! In het Nederlands heet dat volgens mij een huswif!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het zojuist 'gegoogled'... je hebt gelijk. Ik had nog nooit van dat woord gehoord. Dank voor de tip!

   Verwijderen
 2. Erg mooi zeg....ik hou er van. Ben nu druk met je Sterre deken te haken...wat een heerlijk patroon. Liefs, Linda - hipenhandgemaaktbylin

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Erg mooi en handig ook, zo heb je alles bij ehand. Ik vind dat borduren ook zo leuk om te doen. Het is ook helemaal hip he, je ziet het veel momenteel.

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wolkje gevonden : )
  Dus nu ook hier mijn complimenten voor dit prachtige handwerktasje.
  Als ik naar je blog kijk, krijg ik bijna zin om weer met mijn eigen blog te beginnen, ligt al jaren stil.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi en handig. Graappig al die verschillende namen voor dit handige handwerkzakje.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooi en knap stukje werk. Heel leuk. En veel groter dan ik dacht (zag k op de laatste foto). groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtig vind ik het!!!!! Knap gedaan hoor, stiekem ben ik een beetje jaloers.
  Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zag net dat je de 100 dagen haak challenge hebt veranderd in 50 dagen. Als haakster had ik best door willen gaan, maar ik kan me voorstellen dat het voor jou heel veel werk was. 100 dagen is dan echt heel lang.
  Bedankt voor deze leuke uitdaging en voor al het werk dat je erin hebt gestoken.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank j wel, Margaret. Het bleek toch net een stapje te ver naast alle andere dagelijkse bezigheden. Maar met deze 50 heb ik jullie toch weer aan inspiratie geholpen en dat hoop ik ook weer met andere projecten te doen!

   Verwijderen

CURRENTLY ON INSTAGRAM

DISCLAIMER

Copyright © 2012-2017 Stéphanie Haytink | All Original Content. All Rights Reserved. No part of this publication may be sold or used for resale, reproduced and/or made public through social media, printing, photocopying, microfilm or any other means without prior written permission of Stéphanie Haytink, Handwerkjuffie