De 10 Leukste GRATIS kerstcadeau's om zelf te maken


December is een maand vol tradities in Scandinavië. Vooral rond kerst.

In Noorwegen is vandaag - 4 december - de dag dat men begint met spinnen, weven en breien voor de kerst en de lange winter. Kerst- en winterkleding wordt hersteld. Wanten en sokken gebreid als kadootjes onder de boom. 

Dat was toen, maar ook nu is het fijn om juist in deze tijd iets moois en dierbaars te maken voor mensen die jou dierbaar zijn. Een hart onder de riem wilt steken. Wilt bedanken of iets kado wilt geven.

Zelfgemaakte kadootjes waar je jouw tijd - het meest kostbare wat je bezit - en jouw liefde in hebt gestopt. Hoe bijzonder is dat om aan een ander te geven? Het is niet alleen mooi voor nu, maar ook voor later.

Ik heb voor jou de 10 leukste ideetjes op een rij gezet. Kleine handwerkjes die ik eerder maakte. Om je te inspireren en snel gemaakt met materialen die je vast nog wel in huis hebt. 


Niks kostbaar... al deze patronen zijn helemaal GRATIS!

1. Zweedse speldenkussens

Zo eenvoudig en zo leuk om te maken. Je hebt er een leeg plastic bakje voor nodig, wat vilt, lapje stof, vulling en borduurgaren. Dat is alles. Hoe je het maakt? Klik op de link voor het - gratis - patroon en de beschrijving


2. Handige haaketui

Met deze etui ben ik nog iedere dag blij. Klap eenvoudig open en dicht, haaknaalden gesorteerd op kleur (en maat) en extra ruimte voor wat naalden en meetlint. Je kan hem ook maken met wat restjes stof en lint. De - gratis - beschrijving vind je hier.


3. Prachtige pannenlappen

Haak met restjes katoen in de zogenaamde 'interlocking' haaktechniek. Dubbelzijdig, dus aan beide kanten even fraai! Klik voor het - gratis - haakpatroon.4. Lekker warm... een poncho

Nog garen over? Ga spelen met kleur! Deze poncho haakte ik van restjes garen. Zo leuk om te maken, ook voor de beginnende haakster. Voor jezelf of je kleine meid. Het - gratis - patroon vind je hier.

5. Winterse Alpenhut

Een winterse blokhut van vilt. Hang het aan een pakje, gebruik het als sleutelhanger, aan de kast of... als decoratie in de kerstboom. Het - gratis - patroon en de beschrijving vind je hier.6. Hoesje voor wegwerp zakdoekjes

Zo'n pakje papieren zakdoekjes in je tas ziet er niet altijd fraai uit. Wel in deze wisselbare hoesjes van stof. Kies bijvoorbeeld een leuk kerststofje! Hoe je ze maakt, lees je hier.7. Deken van granny squares?

Deze is ook leuk voor jezelf. Om straks lekker aan te haken tijdens de feestdagen. Of als je doorhaakt ;-)... lekker onder te kruipen! Hier vind je het - gratis - haakpatroon.8. Een 'rol' etui voor alle handwerkspullen

Of het er allemaal in past? In ieder geval past er wel veel in deze Scandinavische 'Marsma'. Met wol geborduurd zoals in Zweden vaak wordt gedaan. Met vakjes binnenin, oprollen en sluiten met een wikkellint. Meer foto's en beschrijving vind je hier.


9. Oerhollandse broodmand

Een gebreide mand. Om gezellig met warme broodjes op de ontbijttafel te zetten. Als kattenmand of om je bolletjes garen in te bewaren. Hoe ik het maakte, lees je hier.


10. 'SickSack' haakpatroon... 

Een waanzinnig leuk 'Zigzag' haakpatroon - in Nederlands en Engels (US/UK) - om van je restjes garen te maken. Of in je lievelingskleuren en favoriete garen. Maak er een shawl, deken of kussenhoes van. Klik en download direct! 

Genoeg ideeën, toch? En zo leuk om te maken.... voor een ander of voor jezelf! Meer leuke (haak)patronen vind je in de webshop van Handwerkjuffie.


* * * * * * * * * * * * * * 


Je las een blog van Handwerkjuffie.nl

Ik schrijf natuurlijk niet alleen blogs. Ik ben ook ontwerper van Memorydekens en Haakpatronen

Wil je iets haken met garen uit je wolvoorraad?
Kleuren kiezen hoeft niet moeilijk te zijn

Zoek je een haakpatroon om direct mee aan de slag te gaan?
Ik heb weer nieuwe Scandinavisch haken' patronen

Zelf thuis een deken maken van gedragen kleding?
Leer en maak met de Masterclass ' Maak zelf jouw unieke memorydeken'

Wie is Handwerkjuffie?
Handwerken als een rode draad door mijn leven