Tutorial: Potten en PANNENLAP

Jawel... skiën in een trui is heel fijn, maar de napret begon rond het weekend. Snipverkouden, hoesten en koorts. Hoezo eigenwijs! Alle haakwerkjes bleven even liggen, maar nu het weer iets beter gaat, heb ik één ervan toch weten af te ronden: Vrolijke pannenlappen!


Dit was zo leuk om eens te proberen. En het resultaat is verbluffend mooi! Het is namelijk dubbelzijdig... aan beide kanten gelijk, dus geen voor of achterkant. En een mooi en dik haakwerk, omdat je de twee haakwerkjes door elkaar heen haakt en dus twee keer zo dik als normaal met één bol. Uitermate geschikt voor deze pannenlappen!


Moeilijk? Welnee, alleen het begin is misschien wat lastig. Je haakt stokjes en lossen met twee bollen tegelijk. Eerst een rij in wit, daarna de rij in groen. Zorg als je de rij hebt beëindigd, dat je een grote lus hebt. Zo kan je niet per ongeluk je werk weer uittrekken.

Toer 1 (wit): Haak een ketting van 43 losse in wit. Keer het werk.
Toer 2: Begin met een ST in de 3e l vanaf de haaknaald. Haak 1l, ST tot einde toer. Eindig met ST. Keer het werk.

Toer 1 (groen): Haak een ketting van 40 losse in groen.
Rijg nu de ketting door de openingen van het haakwerk in wit. Lus is hierbij NIET aan dezelfde kant als het haakwerk in wit.
Toer 2: Haak 3l. Haak 1l, ST  aan voorzijde van wit haakwerk, 1 l, 1 St aan achterzijde wit haakwerk. Zo verder tot einde toer. Eindig met ST. Keer het werk.

De stokjes van het witte en groene haakwerk liggen boven elkaar. Zou je het met 1 bol als enkel haakwerk haken, dan krijg je een mooi gelijkmatig raster. Wat ik bedoel met 'aan voorzijde' en 'aan achterzijde'? Zie hiervoor de stap-voor-stap foto's hieronder.

Toer 3 (wit): Herhaal toer 2.
Toer 3 (groen): Herhaal toer 2.

Haak het patroon tot je een vierkante lap hebt en je pannenlap groot genoeg is. Je kan er daarna ook nog een leuk randje omheen en een lusje er aan haken.

ST = Double crochet
L = slip stitch

... het begin. Toer 1 en 2: Rijg de oranje ketting door het rode haakwerk. ...

... haken aan de achterzijde ...

... haken aan de voorzijde ...


Nu is de basis van de pannenlap klaar. Alleen nog een leuk randje erlangs. Ik haakte eerst een rand van vaste (Sc) rondom. En met een nieuwe kleur haakte ik een bobbelrand erlangs. Ook hiervan de stap-voor-stap uitleg:


Haak 2 l. Haak 3 hst in dezelfde lus, maar maak ze niet af. Als je 4 lussen op de naald hebt staan, sla je de draad om en trek je de draad in één keer door de lussen. Haak 1 l. Haak 1 v  in dezelfde opening als de hst. Je eerste bobbel is nu een feit! Haak nu nu 3 keer een v, ieder in een nieuwe lus. Herhaal vanaf het begin.

HST = half double crochet
V= single crochet
L = slip stitch


Het enige wat er nu nog gedaan moet worden is een lusje eraan om de pannenlappen op te hangen. Haak een ketting van lossen en haak daar vasten omheen tot je een mooi en stevig lusje hebt.