DRAADJES over...

april 06, 2013

Iedereen die veel haakt of breit kent het probleem wel. Of probleem? Vooral als je met veel kleurtjes een project maakt, heb je op een gegeven moment veel draadjes over bij het afhechten. Het ziet er zo vrolijk uit, maar wat kan  je er uiteindelijk mee. Niets! Dus gooi je ze met pijn in het hart toch weg.

Of niet.
Ook met deze kleurrijke kleine draadjes kan je nog hartstikke leuke dingen doen! Na wat speurwerk kwam ik wat nestmateriaal voor de vogels tegen. Leuk om ze door de tuin te zien vliegen met kleurige wollen draadjes in hun bek. En later de draadje verweven in vogelnestjes te zien. Of naai ze tussen laagjes plastic en maak hier een leuke sleutelhanger van. Lekker vrolijk!
Een ander idee is om de draadjes aan elkaar te knopen. Net zolang tot je er een grote bol van hebt gemaakt. Hiervan kan je dan weer een te gekke sjaal breien. Of iets anders moois maken. Maar helaas zijn mijn overgebleven draadjes niet zo lang. Dus toch nog iets anders verzinnen... Ik ga ermee vilten!
Met dank aan mijn creatieve vriendin Petie. Zij heeft voor mij een stuk bubbeltjes plastic meegenomen. Ik bewaar van alles, maar dit had ik helaas niet. En wel zo handig bij het vilten van een lap. 
Het lontwol heb ik in laagjes uitgespreid over het plastic. Horizontaal en verticaal. Hierop heb ik wat van mijn restjes wol gestrooid. Nadat het erop lag heb ik het weer afgedekt met laagjes lontwol. Net als de onderkant. Nu besprenkelen met water en olijfzeep, bubbeltjes plastic terugslaan en zachtjes in cirkels eroverheen wrijven. Hier ga je een tijdje mee door, af en toe nat maken, omdraaien en wrijven. Uiteindelijk spoel je het uit en rol je de lap stevig op in het plastic. Totdat je zoveel mogelijk water eruit haalt. Even drogen en de lap is klaar voor verwerking tot iets moois.
Maar dat waren nog niet alle draadjes. Van de rest ga ik viltballetjes maken. Zo leuk om te doen. Ook met kinderen!
Leg wat uitgeplozen lontwol op een stapeltje. Horizontaal en verticaal. Wikkel het eventueel om een kraal heen. Besprenkel dit weer met wat zeepwater en neem het in de hand. Rol er heel licht een bol van. Niet te strak aanduwen. Daarna laat je het even rusten en leg je opnieuw wat lontwol met de draadjes erop neer. Wikkel dit om je losse bol. Mag je al wat strakker eromheen wikkelen. Zeep je handen wat in en draaien maar. Net als gehaktballen! 
Deze laatste stap kan je nog een paar keer herhalen. Piept er een draadje uit? Bedek hem dan weer met wat lontwol. Als je bal al op een bal gaat lijken, kan je steeds strakker draaien. Net zolang tot hij mooi rond is en al het water eruit! Wat een superleuk en verrassend resultaat krijg je zo!

Met zowel de viltballetjes als met de kleurrijke lap vilt ga ik nog iets moois maken. Als het zover is, laat ik jullie het resultaat zien. Leuk, he? Dus... nooit meer weggooien die vrolijke draadjes!


You Might Also Like

15 reacties

 1. Geweldig idee! Ik ga op zoek naar bubbeltjesplastic!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk idee helaas hangen mijn draadjes al buiten voor de vogeltjes ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een superleuk idee! Ik verzamel de restjes vaak in een leeg jampotje (van Bon Maman) en zet het gewoon neer om er naar te kijken.... en na een tijdje gooi ik ze dan toch weg, maar dit is veel leuker natuurlijk!!
  Op dit moment ben ik van mijn restjes allerlei bloemetjes aan het haken voor een project op school, ook leuk!

  Groetjes van Ellebel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn draadjes hangen ook al buiten voor de vogeltjes. Maar dat meevilten vind ik ook een super leuk idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vilten heb ik nog nooit gedaan...maar als ik deze prachtige vilten balletjes ziet dan gaat het wel 'kriebelen' hoor! Echt prachtig!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuke ideeën. Voor de vogels buiten wist ik ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Super idee om de draadjes te gebruiken voor vilten balletjes. Ik bewaar ook alle draadjes en gebruik ze voor allerlei projecten. Zo hangt er ook een mandje met draadjes voor de vogels in mijn tuin. Daar wordt ook ijverig gebruik van gemaakt :)

  Fijne zondag en een lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Great ideas - I love the colourful threads in the pure white - must give it a go!
  Ali

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een erg Leuk idee zo met restjes wol , als nest materiaal doen wij het al heel wat jaren samen met wat hondenhaar , maar de balletjes zien er super uit !
  Bedankt voor de tip !
  Groetjes ♥RINI♥

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Inderdaad met pijn in het hart die kleine draadjes weggooien, nu weet ik wat ik ermee aanvangen kan hihi, bedankt voor het delen
  Groetjes, Emma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een leuke ideetjes zo bij elkaar! Ik heb zo echt een trui gebreid vroeger, in de pauwensteek. Eerst héél veel draadjes aan elkaar geknoopt en vervolgens breien. Mijn textiel-lerares was er helemaal weg van. :-)
  Het idee van vilten kralen-balletjes met draadjes vind ik ook erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Love the crazy scarf!! I also put my smaller scraps out for the birds...hopefully, this year I will get to see a colorful nest!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik gebruik ze meestal voor de vogels. Wat daarbij trouwens wel heel belangrijk is, is dat je de draadjes niet te lang maakt. Vogels kunnen er anders met hun pootjes in verstrikt raken en dat is gevaarlijk voor ze. Korte stukjes vinden ze wel heel fijn. En wat leuk is, is als je na afloop van de nestperiode het kastje ruimt, dan kom je opeens al je oude draadjes tegen in een mooi nestje :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Alle draadjes aan elkaar knopen en je kunt er een vrolijke pompoen van maken! :) Werkt hier prima.

  BeantwoordenVerwijderen

CURRENTLY ON INSTAGRAM

DISCLAIMER

Copyright © 2012-2017 Stéphanie Haytink | All Original Content. All Rights Reserved. No part of this publication may be sold or used for resale, reproduced and/or made public through social media, printing, photocopying, microfilm or any other means without prior written permission of Stéphanie Haytink, Handwerkjuffie