CIRKELS haken

Vorige week liet ik jullie mijn kussenhoesjes zien. Deze waren gemaakt van verschillende geprinte lapjes katoen met daarop een gehaakte cirkel. De kleuren van de cirkels had ik gekozen uit de stoffen. Dus eerst stof bij elkaar zoeken en deze kleuren verwerken in de cirkel. Lijkt soms een vreemde combinatie, maar wanneer de gehaakte cirkel er dan uiteindelijk opgenaaid wordt, past het wel mooi bij elkaar. 
De cirkels zijn opgebouwd uit verschillende toeren en verschillende haaksteken. Een kleur per toer en elke toer weer een andere steek... vaste, halve stokjes, stokjes, maar ook boogjes van een ketting van lossen. Hier kan je dan ook weer omheen haken. Je kan hiermee varieren en experimenteren. Daarom zijn ook al mijn cirkels verschillend. Het is leuk om te doen. Maar belangrijk is wel dat de cirkel mooi plat blijft.

Hoe je zo'n perfecte cirkel krijgt? Elke toer meerder je een aantal steken. Verdeeld over je haakwerk. Ook moet je ervoor zorgen dat de extra steken niet telkens in de volgende toer boven elkaar komen te liggen, want dan kan je bijvoorbeeld een zeshoek  krijgen. En je wilt een cirkel. Het aantal te meerderen steken hangt af van of je bijvoorbeeld een vaste of een stokje haakt. Hieronder vind je een schema waarin ik heb aangegeven hoeveel je per toer moet meerderen. Ook heb ik aangegeven hoeveel losse je eerst moet haken, nadat je de vorige toer hebt gesloten met je nieuwe kleur.
Als laatste haak je er een vrolijke sierrand aan. Eventueel kan je ook nog een ketting van lossen op je haakwerk aanbrengen. Of steken borduren met je gebruikte garens. Of versieren met kralen?

Het is een kwestie van gewoon maar wat proberen met verschillende steken en patronen. 
Wel regelmatig controleren of je haakwerk mooi plat blijft. Natuurlijk kan je met zo'n cirkel van verschillende haaksteken ook iets heel anders maken. Onderzetters, een vloerkleed, hoesje voor een rond krukje, tashanger, slinger... teveel om op te noemen. Je moet dan de cirkel kleiner of grote maken.

Hieronder nog een uitvergroting van de cirkels die ik heb gehaakt... ter inspiratie. Heel veel plezier met dit verslavende werkje! Als je eenmaal aan zo'n cirkel begint, wil je meer!!!